KOŁO GOSPODYŃ ;-) PRZY AGORZE 28
Przepisy kulinarne, hobby i co jeszcze chcemy...
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum KOŁO GOSPODYŃ ;-) PRZY AGORZE 28 Strona Główna
->
Pieczywo
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie GMT + 4 Godziny
Skocz do:
Wybierz forum
Ogólne
----------------
Poznajmy się....
Pomysły
Różne
Rady i porady
Polecamy
Przepisy kulinarne
----------------
Słodkie
Słone
Zielone
Pieczywo
Hobby
----------------
Rękodzieło
Książki
Fauna i flora
Zdjęcia
Przepisy dla najmłodszych
----------------
od 6 miesiąca
od 7 miesiąca
od 8 miesiąca
od 9 miesiąca
od 10 miesiąca
od 11 miesiąca
Mam już roczek:-)
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
ANKA
Wysłany: Sob 10:57, 17 Mar 2007
Temat postu: Chleb dla leniwych (i to bardzo ;-))
Chleb który robi się sam. Przepis ja zwykle zaczerpniety z cincina
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17050
Składniki:
3 szklanki mąki
1/4 łyżeczki drożdży instant
1 1/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki wody
kaszka kukurydziana albo otręby do obsypania bochenka
Forma żaroodporna do pieczenia (może być żeliwna, lub szklana)
Wymieszać w misce suche składniki, dodać wodę i szybko wymieszać ciasto do połączenia składników. Nakryć miskę folią i odstawić na 12 a jeszcze lepiej na 18 godzin do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej ok. 20 stopni. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i złozyć je raz lub dwa odgazowując lekko, odstawić na ok. 15 minut przykryte folią. Ciasto uformować mniej więcej w bochenek, położyć na omączonej/posypanej otrębami (posypałam mąką ziemniaczaną i sezamem) ściereczce i nakryć drugą ściereczką, zostawić na ok.2 godziny do wyrośnięcia. Ja włozyłam chleb do koszyka. Pół godziny przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik z formą w środku do ok. 230 stopni. Następnie chleb wyłozyć zdecydowanym ruchem do formy, nakryć ją i piec ok. 30 minut. Po 30 minutach odkryć pokrywkę i piec jeszcze 15-30 minut aż skórka się zrumieni. Studzić na kratce.
zdjęcie z cincina autorstwa dziuni
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin