|
KOŁO GOSPODYŃ ;-) PRZY AGORZE 28 Przepisy kulinarne, hobby i co jeszcze chcemy...
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jagna
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: PA28 m 120
|
Wysłany: Pon 1:52, 10 Lip 2006 Temat postu: bakłażan |
|
|
No to ja mam pytanie dotyczące nieszczęsnego bakłażana. Nie wiem gdzie. Nie jestem pewna czy aby napewno ale wydaje mi się, że gdzieś i kiedyś słyszałam, że zanim się bakłażana zgrilluje (udusi itp.) to najpierw trzeba go pociąć wzdłuż na plastry i posypać solą - później się to spłukuje i dzięki temu nie jest gorzki.
No i teraz pytanie - czy pomyliłam warzywa, czy faktycznie tak trzeba z nim postępować? Raczej nie jadam bakłażanów więc nawet nie bardzo wiem czy są gorzkie?
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ANKA
Administrator
Dołączył: 03 Lip 2006
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: PA 28/56
|
Wysłany: Pon 10:38, 10 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Tez coś takiego na temat bakłażanów słyszałam - pociąć, posolić i po pewnym czasie spłukać - ale prawdę mówiąc - nigdy nie robiłam i nie jadłam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Beata
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: PA 28/113
|
Wysłany: Pon 11:55, 10 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Ja jadłam bakłażana i naprawdę polecam lecz niestety niewiem jak został on przyrządzony. Z tego co się orientuję to wystarczy tylko posolić bez spłukiwania ale nie jestem pewna.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jagna
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: PA28 m 120
|
Wysłany: Pon 13:03, 10 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Znalazłam na stronie [link widoczny dla zalogowanych] w trikach Pascala
Smażony bakłażan
Zanim zabierzesz się do wrzucania pokrojonego bakłażana na gorący tłuszcz, posól go i odstaw na 20 min. na bok. Sól wyciągnie z niego gorycz. Potem bakłażana warto przepłukać i wysuszyć. I dopiero wtedy można zacząć smażyć.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Beata
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: PA 28/113
|
Wysłany: Pon 13:46, 10 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Możliwe, ja nie umiem tak dobrze gotować jak Pascal
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jagna
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: PA28 m 120
|
Wysłany: Pon 13:49, 10 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Beata napisał: | Możliwe, ja nie umiem tak dobrze gotować jak Pascal |
Ja też nie, ale wszystko przed nami
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
KRZYSZTOFA1
Gość
|
Wysłany: Pon 14:14, 24 Lip 2006 Temat postu: BAKŁAŻAN |
|
|
WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH SĄSIADÓW
A CO DO BAKŁAŻANA TO POTWIERDZAM TĘ INFORMACJĘ. NALEŻY GO PO UMYCIU POKROI W PLASTRY LUB KOSTKĘ (W ZALEŻNOŚCI OD POTRZEB), POSYPAC SOLĄ I POZOSTAWI NA JAKIEŚ 20 MINUT ABY USUNĄC CHARAKTERYSTYCZNĄ DLA TEGO WARZYWA GORYCZ.
GDYBY KTÓRAŚ Z PAŃ REFLEKTOWAŁA POSIADAM BARDZO FAJNY PRZEPIS NA POTRAWE Z BAKŁAŻANÓW.
POZDRAWIAM
KRZYSIA
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jagna
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: PA28 m 120
|
Wysłany: Pon 21:31, 24 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Nie pytać - wrzucać do "Przepisy kulinarne"
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jagna
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: PA28 m 120
|
Wysłany: Pon 21:34, 24 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
A jeszcze, że tak spytam - który nr lokalu? Przychylam się do prośby naszej Ani-Administrator z prośbą o fotkę w profilu i kilka słów o sobie w "Poznajmy się" - zawsze to jakoś tak milej
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|