jagna
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: PA28 m 120
|
Wysłany: Pon 0:53, 17 Lip 2006 Temat postu: Kurczak w porach. |
|
|
Przepis ukradziony mojej teściowej
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę (przedtem oczywiście oczyścić z żyłek, błonek, chrząstek i tłuszczyku), opruszyć przyprawą do kurczaka lub tylko solą i pieprzem, udusić na odrobinie oleju lub oliwy na patelni.
Pora umyć, przekroić wzdłuż i pociachać dosyć drobno. Pora udusić również na oliwie lub oleju pod przykryciem w głębokim rondlu lub na patelni (wystarczy mu dosłownie parę minut).
Gdy por bedzie już zeszklony i dość miękki dodać gęstą śmietanę i kurczaka. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie curry.
Niestety nie jestem w stanie podać konkretnych miar i wag bo zawsze robię na oko ale: piersi kupuje zawsze minimum jedną podwójną i dużą, conajmniej ze 2 pory (według mnie nadaje się tylko ta część pora która jest biała-żółta no i może lekko zielona, końcówki, te ciemnozielone wyrzucam) i przynajmniej jedna duża śmietana. No a jak komuś zostanie za dużo pora to polecam sałatkę z pora (przepis zamieszczam w "zielone"
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|