jagna
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 67
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: PA28 m 120
|
Wysłany: Wto 11:50, 04 Lip 2006 Temat postu: Pieczarki faszerowane |
|
|
Nie jestem pewna czy ten przepis powinien się znaleźć akurat tutaj ale chyba może być? Przepis żywcem wzięty z Miesięcznika "Kuchnia".
Składniki:
- 20 dużych pieczarek
- sok z cytryny
- 10 dag pokrojonych orzechów laskowych
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 kostka masła
- pęczek natki
- sól
- biały pieprz
- 1 kajzerka (obrana ze skórki i namoczona w mleku)
- 1 jajko
- 5 dag grubo pokruszonych solonych chipsów ziemniaczanych
Sposób przyrządzania: Pieczarki umyć i oczyścić, osuszyć. Zdjąć skórkę z kapeluszy, delikatnie wykręć trzonki grzybów. Kapelusze skropić sokiem cytrynowym, bo inaczej ściemnieją. Trzonki pieczarek, czosnek, orzechy, natkę drobno posiekać i połączyć z miękkim masłem oraz odciśniętą bułką, dodać jajko.
Tak przygotowaną masą napełnić kapelusze pieczarek. Pieczarki ułóżyć na natłuszczonej blasze i piec jakieś 10 minut w temp. 170°C. Potem zwiększyć temperaturę do 200°C i zapiekać jeszcze 10 minut. Farsz możesz przyprawić odrobiną pokruszonych lub zmielonych suszonych prawdziwków (lub chipsów ziemniaczanych), będzie apetycznie pachniał.
UWAGI: Zamiast prawdziwków dodałam małą torebkę chipsów ziemniaczanych. Orzechów nie dałam bo nie lubię. Jajko też pominęłam bo Adam nie jada. Wszystkie składniki zmieliłam w blenderze - jak ktoś ma to polecam. Oszczędziło mi to duuużo roboty, przygotowanie farszu zajęło mi około 10 min. Farsz doprawiłam jeszcze ostrą papryką. Pieczareczki wyszły pyszne! Polecam
Post został pochwalony 0 razy
|
|