ANKA
Administrator
Dołączył: 03 Lip 2006
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: PA 28/56
|
Wysłany: Pią 16:59, 07 Lip 2006 Temat postu: pizza napoletana |
|
|
Przepis Petera Reinharta - guru chlebowego w opracowaniu Malgosimi z Cin cin
2,5 szklanki mąki
1 niecała łyżeczka soli
0,5 łyżeczki drożdzy suchych
3/4 szklanki wody w temp pokojowej
Mikser:
Wyrabiamy mikserem przez 4 minuty na najniższym biegu (hakami). Ciasto ma odpoczac 5 minut. Potem miksujemy przez 2 minuty na średnich obrotach. Jesli widzimy ze ciasto jest za twarde, dodajemy po lyzeczce wody (niechlorowana, temp pokojowa). Jeśli jest za luźne i się lepi do ścianek naczynia - dosypujemy po łyżeczce mąki. A potem odstawiamy na 30 minut w misce wymazianej oliwą i przykrywamy miskę folia. Potem siup do lodówki na noc.
Można wyrabiać recznie lub w maszynie do chleba - ale trzeba zachować układ czasu. 4 - 5 - 2 (4 minuty wyrabiać, 5 minut ciasto odpoczywa, 2 minuty dalsze wyrabianie)
Potem 3 godziny przed pieczeniem wyjac z lodówki, podzielic na dwie kule. Przykryc folią. Potem rozciągac (to ciasto sie super rozciaga w powietrzu). Piec ok 8-9 minut na kamieniu w bardzo rozgrzanym piecu. Gdy nie macie kamienia do pizzy można go zastąpić nagrzaną w 250 stopniach blachą.
Po upieczenui wyłożyć na minutkę na kratkę - aby odparowała.
ciasto mozna trzymac w lodówce do dwóch dni, a w zamrazarce 3 miesiace
Post został pochwalony 0 razy
|
|