ANKA
Administrator
Dołączył: 03 Lip 2006
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: PA 28/56
|
Wysłany: Wto 13:26, 22 Sie 2006 Temat postu: Żeberka z grilla (lub piekarnika) |
|
|
Pyszne żeberka moczone w piwie.. przepis askahi z cin cina
1 kg żeberek
piwo
ulubione przyprawy
czosnek swieży - 4 ząbki
Proces przygotowawczy:
Żeberka porcjujemy jak nam wygodnie, soli i pieprzymy z lekka i układamy w garnku tak, by zajmowały jak najmniej powierzchni. Przyprawy w kulkach kruszymy łyżeczka o łyżeczkę, czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na 4 części. Wrzucamy do garnka, zalewamy piwem, odstawiamy do lodówki na 1-7 dni (jak nam pasuje). Piwo musi całkowicie przykryć żeberka (mozna dolać odrobinę wody)
Dzień przed grillowaniem czy pieczeniem podgotowujemy żeberka z naszej mieszaninie (szum wyrzucamy) i dajemy nieco przestygnąć.
Odcedzamy. Smarujemy marynata przygotowaną z 1 łyżki :miodu, oliwy z oliwek, sosu sojowego, soli, sosu do BBQ, keczupu, papryki ostrej + nieco piwnego roztworu
Jak piekę, to wykładam na naoliwioną blachę, smaruję z góry, piekę ze 20 minut (długie żeberka) w 200 C, dosmarowując jeśli wyschna, po czym obracam, smaruje z drugiej strony i zapiekam jeszcze z 10 minut. Na grillu to samo, tylko bez blachy i krócej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|